928 words - 4 pages

Madison SmothermanLexie Rogers8/7/14Who Wants To Go Off-Road?

Purpose

The purpose of this lab is to view speed and acceleration via use of a toy car.

Apparatus

Procedure

1. Use a meter stick and tape to mark out 5 meters of the floor with 1 meter increments.

2. Time how long it takes the car to go one meter starting at zero using a stopwatch.

3. Repeat number 2 with the car traveling 2 meters, 3 meters, etc.

4. Repeat steps 2 and 3 with another car, one that is fast and slow.

Data

Car #1 Color: Orange Car #2 Color: Red

Distance (m)

Time (s)

Speed (m/s)

Distance (m)

Time (s)

Speed (m/s)

1m

2.8

0.35

1m

3.38

0.29

2m

5.83

0.34

2m

6.8

0.29

3m

7.6

0.39

3m

8.95

0.33

4m

10.68

29m/s

3m/7.6s=0.39m/s 3m/8.95s=0.33m/s

4m/10.68s=0.37m/s 4m/11.13s=0.35m/s

5m/14.11s=0.35m/s 5m/13.7s=0.36m/s

Average SpeedAverage Speed

0.35+0.34+0.39+0.37+0.35=1.8 0.29+0.29+0.33+0.35+0.36=1.62

1.8/5= .36m/s 1.62/5= .32m/s

Conclusion

1. This lab was a way to look at speed and acceleration using toy cars. We had to mark out a meter, 2 meters, etc. using duck tape. After taping out the needed measurements, we tested car #1 to see how long it would take for it to go a meter, 2, etc. using a stop watch. After testing car #1, we applied the same procedure for car #2. The speed of each car depended on how fast the car would go to see which one would make it to the destination first or fastest.

2. Speed- Distance/Time. Average Speed- Total distance and total time.

3. I expected for each car to go about the same speed, and the ended up having a difference in their overall average speed although it was not a huge difference. I assume this happened because both cars did not have a huge difference in speed.

4. Q: Compare your average speeds with that of the other groups. How do they compare? A: For the most part, our average speeds were pretty similar to those of other groups. However, some did have a slight or large difference from ours depending on how fast their car went, the friction of the floor, etc.

Q: Using averages, estimate how long it would take for the first car to travel 6.5 meters? A: By using the average speed of car #1, I believe it would take anywhere between 0.35-0.38 seconds for it too reach 6.5 meters.

Q: Using averages, estimate how long it would take for the second car to travel 6.5 meters?

A: By using the average speed of car #2, I believe it would take anywhere between 0.36-0.39 seconds for it to reach 6.5 meters.

Beat writer's block and start your paper with the best examples